Módszertani segédlet a közgazdasági szakmai tanárképzéshez kereskedelem-marketing - Kollarics Tímea (Sopron, 2015)
A tanárképzésben, valamint az oktatás-nevelés területén az egyik leggyakrabban hallható fogalom a módszer. A módszer szó a görög (ógörög) methodosz elnevezésből ered, és valamilyen cél felé vezető utat, eljárást jelent. A módszer a tanításban, oktatásban minden olyan eljárás, amelyet a tanár és a tanulók közösen, együttesen alkalmaznak, és amelyek különböző célok érdekében eltérő stratégiákba szerveződve kerülnek alkalmazásra. Az alapvető oktatási módszereket a szakmai tanárképzés során az oktatáselmélet tárgyalja, a szakmódszertan pedig sajátos közvetítő szerepet tölt be a szakmai ismeretek és a didaktikai törvényszerűségek között. A módszertant korábban pedagógiai szaktudományágnak tekintették, hiszen a pedagógiai ismeretek nélkülözhetetlenek hozzá, valamint egy adott szakma tantárgyainak megtanításában alkalmazza a didaktika törvényszerűségeit. A szakmódszertan ugyanakkor az egyes szakmák szakmai ismereteire épül, felhasználja a szakma tudományát, ezért ma már interdiszciplináris területnek tekinthető. A szakmódszertan fő feladata a szakmai pedagógusképzésben, hogy felkészítse a tanárjelölteket a gyakorló iskolai tanításra, valamint tanári mesterségük gyakorlására az általuk választott tudományterületen. A szakmai módszertanok feladata olyan sajátos eljárások kidolgozása, amelyeket az adott szakma ismeretanyagának oktatásakor eredményesen lehet alkalmazni. Beszélhetünk általános szakmai módszertanról, amely azokat a módszertani törvényszerűségeket tartalmazza, amelyek minden szakma tanításakor jelentkeznek. Az egyes szakmákra vonatkozó módszertan az adott szakmára jellemző speciális sajátosságokat építi be a módszertanába, az egyes szakmai tárgyak tanítási módszertana pedig egy-egy tantárgy módszertanát foglalja magában. A folyamatosan változó szakképzésben szükség van a módszertani megújulásra, a korszerű oktatási módszerek, stratégiák és eszközök változatos alkalmazására. Segédletünkben a kereskedelem-marketing szakirányos közgazdásztanár hallgatóknak gyűjtöttünk össze általános didaktikai-módszertani alapokat, amelyeket a jelenlegi szakképzési szabályozási háttér szakmákat érintő előírásaival, valamint a tanárképzés kimeneti követelményeivel ötvöztünk a naprakész tudás elősegítése céljából. A tananyag elsősorban azoknak a szakmai pedagógus-hallgatóknak szól, akik még nem dolgoztak oktatási intézményben, de a tapasztalt kollégáknak is hasznos lehet az aktuális szakképzési előírások és a módszertani repertoár felfrissítése céljából.