A társadalmi fejlődés, az információs műveltség és a könyvtár kapcsolata; Correlations Between the Social Development, the Information Literacy and the Library - Kiss Danuta (GAZDASÁG ÉS TÁRSADALOM, 2011)
Az információs társadalomnak nevezett posztindusztriális társadalom új iparágakat, új értékeket hozott létre. Új információs és kommunikációs technológiák jelentek meg az élet minden területén, elterjedését és használatát az információs társadalom fejlődésével foglalkozó kutatások szélesen vizsgálják. A változások új képességeket igényelnek a gazdasági élet részvevőitől. Az információs piacon megjelenő árubőség, az információ áradat kezeléséhez nem elegendő az információs technológiák ismerete és alkalmazása. Az új lehetőségek kiaknázáshoz, a fejlődéssel való lépéstartáshoz szükség van az információs műveltségre, amellyel rendelkező személy felismeri az információ szükségletét, képes megtalálni az információt, értékelni és hasznosítani azt. Az információs műveltség nélkülözhetetlen az aktuális kulcskompetenciák közé tartozó, a munkaerőpiacon való érvényesüléshez szükséges kommunikációs készség fejlesztéséhez, alapja az önképzésnek és az élethosszig tartó tanulásnak. A korszerű információs technológiákat alkalmazó kompetens könyvtárosok munkájára támaszkodó könyvtár, mint az információs piac olyan részvevője, mely nemcsak létrehozza, feltárja és szolgáltatja az információt, hanem kereshetővé, értékelhetővé teszi azt, egyben a legalkalmasabb hely az információs műveltség tanulására.