Az állati eredetű „helyi termékek” értékesítési lehetőségei, avagy termékpálya röviden - Troján Szabolcs (ANIMAL WELFARE - ETOLÓGIA ÉS TARTÁSTECHNOLÓGIA, 2009)
A „helyi termék” fogalomra számos meghatározás található, ám egységesen elfogadott konkrét definíció nem ismert. Az általában kisüzemi keretek között elıállított és feldolgozott állati eredető élelmiszerek értékesítési lehetıségei hazánkban korlátozottak: a háztól történı eladás, házhoz szállítás, valamint heti/városi piacon történı eladás jelentik a – sok esetben kényszer – megoldást. Egy konkrét gazdaság értékesítési tevékenységét elemezve kitőnik, hogy az adott gazdaságban a nyers kecsketej értékesítésébıl származik az árbevétel döntı hányada, holott a magasabb szinten feldolgozott termékek (pl. sajt) eladásával nagyobb bevétel is elérhetı. Célzott marketing munkára, minıségi termék- elıállításra és esetünkben a termékkör bıvítésére, a helyi turizmus nyújtotta lehetıségek jobb kihasználására van szükség a jövedelem helyben (termelınél) tartásához.