Mésszel kezelt talajok teherbírásának vizsgálata CBR-eljárással - Primusz Péter (ERDÉSZETTUDOMÁNYI KÖZLEMÉNYEK, 2019)
A kutatásban kísérletsorozatot terveztünk, arra keresve a választ, hogy különböző talajoknál különböző víztarta-lom és mészadagolás mellett a CBR-eljárással mekkora teherbírásnövekedést lehet kimutatni, valamint 4 napos áztatást követően mennyire csökkennek le ezek az értékek. A kérdés megválaszolásához 4 féle talajt vizsgáltunk meg, talajonként 6 féle vízadagolás, 4 féle mészadagolás és 3 féle pihentetési idő mellett készítettünk próbates-teket. A kísérletsorozat kimutatta, hogy a vizsgált talajok mindegyike alkalmas mészstabilizációs rétegek építésé-hez. A kezelés hatására CBR teherbírásuk nagymértékben növekedik. A kezeletlen és a kezelt minták elárasztá-sával, majd az alakváltozás és teherbírás mérésével igazolható, hogy a mésszel kezelt talajok vízérzékenysége jelentősen lecsökken. A talajminták adatain sikeresen alkalmaztuk a regressziós fa módszerét. Segítségével olyan szabályokat fogalmaztunk meg a várható teherbírásra, amelyek a gyakorlat számára is jól hasznosíthatók. A kutatás eredményei tovább erősítik azt a felvetést, hogy erdészeti- és mezőgazdasági utak esetén a mésszel stabilizált talajrétegek beszámíthatók a pályaszerkezet teherbíró részébe.