A bükkfatapló [Fomes fomentarius (L. ex. Fr.) Kickx.] bogárfaunisztikai vizsgálata Magyarországon - Andrési Réka (ERDÉSZETTUDOMÁNYI KÖZLEMÉNYEK, 2018)
Magyarországon a taplógombák bogárközössége kevéssé ismert, annak ellenére, hogy fajgazdag, specialista együttesek kötődnek hozzájuk. Vizsgálataink során 2010 és 2013 között az ország 27 településének környékéről gyűjtöttünk be 193 termőtestet. A vizsgálattal a Fomes fomentarius (L. ex. Fr.) Kickx. magyarországi bogárközösségének feltárása, megismerése volt a célunk. A gyűjtés során a termőtestekből összesen 4726 bogáregyedet neveltük ki, amelyből 4703 egyedet sikerült faj szinten meghatározni. Összesen 27 faj jelenlétét tudtuk kimutatni. Egy részük tipikusan a bükkfataplóhoz kötődik (pl.: Bolitophagus reticulatus), de találtunk ragadozó életmódú fajt is (pl.: Bitoma crenata). A legnagyobb egyedszámban a Ciidae családba tartozó Rhopalodontus perforatust neveltük ki, amelyet a B. reticulatus és a Cis castaneus követett. A holtfák visszahagyása napjainkban egyre nagyobb jelentőséggel bír, így az ezeket lebontó taplógombák, valamint a hozzájuk kapcsolódó rovarközösségek vizsgálata az erdei ökoszisztémák alaposabb megismerése szempontjából elengedhetetlen.