A növőtér-szabályozás hatása fás szárú nemesnyár ültetvény dendromassza-hozamára - Heilig Dávid (ERDÉSZETTUDOMÁNYI KÖZLEMÉNYEK, 2018)
Napjainkban egyre nagyobb szerepet kap a faanyagtermelésben az ültetvényes fagazdálkodás. Nő a rövid vágásfordulós és midirotációs ültetvények területe Európában, viszont kevés információ áll rendelkezésünkre arról, hogy a hagyományos erdészeti beavatkozások, mint például a szisztematikus gyérítés az ültetvény első éveiben milyen hatást gyakorol a hozamra. Kutatásunk során arra kerestünk választ, hogy növőtér-szabályozással növelhető-e a midirotációs nemesnyár ültetvények hozama. A Dejtár 4 CS erdőrészlet területén 2011-ben létesített kísérleti ültetvényen vizsgáltuk, hogy az ’AF2’ klón esetében az azonos erélyű, de eltérő korban végrehajtott beavatkozás hogyan befolyásolja a dendromassza-hozamok alakulását, dendrometriai mérések és modellezés segítségével 6 vegetációs időszakon keresztül. A teljes dendromassza tekintetében nincs különbség a kontroll és a bővített növőterű parcellák között, sem az eltérő időpontban végzett beavatkozások között a vizsgált időszak során. A növőtér-szabályozást követően az előző év növedékénél és a kontroll parcellák növekedéséhez képest is nagyobb volt a hozam a növőtér-szabályozott parcellák esetében. Bár a dendromassza-készlet tekintetében közel azonosak, de a különböző növőterű fák dimenziói között határozott eltérés mutatkozik, ezáltal a növőtérszabályozás a termelni kívánt választék minőségére gyakorol hatást.