Erdei rovarok reakciói a klímaváltozásra (esettanulmányok) - Csóka György (ERDÉSZETTUDOMÁNYI KÖZLEMÉNYEK, 2018)
A rovarok és környezetük kapcsolata rendkívül szoros, ezért ha abban – például a klímaváltozás miatt – a legkisebb változás is bekövetkezik, arra érzékenyen reagálnak. Ez a reakció igen változatos lehet. Megváltozhat elterjedési területük, megváltozhat fejlődési idejük és ezen keresztül a generációs viszonyaik, illetve a populáció nagyságát befolyásoló tényezők (természetes ellenségek, mortalitás) hatása is eltérhet. Külön ki kell emelni a növényevő rovarok és gazdanövényeik közötti érzékeny kölcsönhatást, ahol a gazdanövényben bekövetkezett változásra (pl. szárazság, vagy hőség által kiváltott stressz) rendkívül gyorsan képesek a rovarok reagálni. Végeredményképpen új fajok jelenhetnek meg, korábban ritka fajok tömegszaporodása következik be, illetve növekedhet kártételi területük. Az elmúlt évtizedekben bekövetkezett változásokat hat mintapéldán keresztül mutatjuk be: tölgy csipkéspoloska (Corythucha arcuata), májusi cserebogár (Melolontha melolontha), tölgy búcsújáró lepke (Thaumetopoea processionea), gyapottok bagolylepke (Helicoverpa armigera), gyapjaslepke (Lymantria dispar), illetve a lucfenyvesekben bekövetkezett szúkártétel.