A rövid ellátási lánc társadalmi-gazdasági és területi összefüggései termelői oldalról Vas megye példáján - Inzsöl Renáta
Az élelmiszerrendszer az elmúlt évtizedekben jelentős változáson ment keresztül világszerte. A változás a hagyományosból az alternatív élelmiszerrendszer kifejlődéséhez, vagy még inkább újbóli felértékelődéséhez vezetett. A helyben előállított, ellenőrizhető forrásból származó, egészséges élelmiszerek iránt megnőtt a kereslet. Ezt az igényt a koronavírus járvány még inkább felerősítette. A minél kevesebb közvetítő jelenlétét megengedő rövid élelmiszer ellátási láncban már egyre több termék érhető el, megjelentek új közvetlen értékesítési módok. A disszertáció célja a magyarországi rövid ellátási lánc társadalmi-gazdasági és területi összefüggéseinek vizsgálata termelői oldalról Vas megye példáján. A megyei tapasztalatok támpontul szolgálhatnak az országos trendek pontosabb megismeréséhez is. A hazai szakirodalomban a rövid ellátási lánchoz kapcsolódó kutatások csak a 21. század első évtizedének végén kezdődtek meg. Ezért az alapvető fogalmi meghatározásokat a kezdeti fázisban leginkább csak átvették a téma kutatói, majd később megkezdődött a külföldi definíciók, kutatási módszertanok hazai viszonyokra történő adaptálása. A magyarországi kutatásokban négy tematikus irány azonosítható: a fogyasztói és termelői fókusz, a hatások és a típusok vizsgálata. A disszertáció elemzi a hazai rövid ellátási lánc területi sajátosságainak változását. Az Élelmiszer-Relokalizációs Termelői Index a helyi élelmiszerrendszerek térbeli elterjedtségének és fejlődési lehetőségeinek kutatására használható. Az index módszertanát a szerző nem csupán átvette, de továbbfejlesztette, és indikátorait módosítva vizsgálta a megyei szintű sajátosságokat. Ez alapján ugyan a kistermelői aktivitási szint összességében valamelyest növekedett 2014 és 2019 között, de a megyei szintű különbségek még inkább elmélyültek. A Vas megyei rövid ellátási lánc termelői oldalának felmérése alapján levonható az a következtetés, hogy egy mikrorégió termelőinek sikeres piacrajutása érdekében szükség van térségi szintű együttműködésekre a rendszer szereplői között, melynek mozgatórugóit a Rövid Ellátási Lánc-szervezők képzik. A hatékonyan működő rövid ellátási lánc modellnek a termelők mindennapi nehézségeire kell megoldást kínálni, úgymint a termelés, a feldolgozás, az értékesítés, a logisztika, a fejlesztési szükségletek és az adminisztráció területén jelentkező hátráltató tényezők. A rendszer hatékony működtetéséhez elengedhetetlen a fogyasztók bevonása is.