A vezetői információszolgáltatás rendszere és eszközei a magyar kórházakban - Ujvári István Norbert (2022)
A disszertáció fő célkitűzése, hogy a kutatás révén a magyar kórházak és az ágazatirányítás információszolgáltatási gyakorlatára rávilágítson és egy új vezetői információs rendszer (rövidítve: VIR) kialakítására tegyen javaslatot. Az értekezés készítése során kettős, deduktív és induktív kutatásmódszertani elemeket egyaránt használtam. A deduktív adatgyűjtés keretében, a kutatás elméleti megalapozását széles körű és aktuális nemzetközi és hazai szakirodalmi feldolgozással támasztottam alá. Az alkalmazott módszertant tekintve, a szekunder kutatásban az adatfeldolgozás és az elemzés (értékelés, összegzés, következtetés) eszközét választottam. Napjainkban az egészségügyi ágazatban, a közfinanszírozott és köztulajdonban lévő egészségügyi szolgáltatók körében széleskörben elfogadott azon vélekedés, hogy a kórházak hatékonyabban és eredményesebben működnek, ha a vezetők megfelelő információkra támaszkodnak. Ugyanakkor a vezetők számára nem érhető el olyan egységes rendszer, ami lehetővé tenné az intézmények számára (kórház-kórházhoz, feladat-feladathoz) a működésük összehasonlítását. Ez utóbbi vélekedésem részletesebb megvizsgálására interjús felmérést készítettem, amelynek eredményei a témával kapcsolatban sok összetevőre világítottak rá. A disszertáció legfontosabb eredménye, hogy a szakirodalmi alátámasztással, kutatás eredményeimmel megalapozva és a gyakorlati tapasztalataim alapján, egy ágazati, egységes VIR alapjait határoztam meg. Az általam felvázolt ágazati VIR modell nem csak az ágazatirányítás, hanem a kórházak számára is olyan hatékony eszköz, mely lehetővé teszi az adatok, információk strukturált gyűjtését és elemzését. Megszünteti a felesleges adatkéréseket az egészségügyi szolgáltatók és a fenntartó között, mivel az ágazat VIR szereplői online láthatják és értékelhetik nem csak az egyes kórházak adatait, hanem össze is tudják hasonlítani azokat egymással. Hosszabb távú elvárásként – az ágazati VIR kialakítása után –, az országos és az intézményi referencia mutatórendszer kidolgozását tartom a legfontosabbnak, amely nem csak a gazdálkodás, hanem a betegellátással kapcsolatos cél-indikátorokat is tartalmazná. Ennek a rendszernek a működtetési és felhasználási célja kettős lenne, egyrészt a kórházak ugyanazt a rendszert használva, a különböző vezetői szinteken tudnák értékelni betegellátási és működési kereteiket, másrészt a fenntartó a referencia indikátorok meghatározásával javíthatja az ellátórendszer hatékonyságát és minőségét. Nem utolsósorban pedig a naprakész információszolgáltatással a kórházvezetés és az ágazatirányítás számára kijelölhetők azok a beavatkozási pontok, amelyek a betegellátás minőségét és hatékonyságát is javíthatják.