A portfolió menedzsment "entrópiája" - Cziráki Gábor (2021)
A kutatási téma a felsőfokú tanulmányok során mind inkább kikristályosodva, a szerző élettapasztalatainak és személyes érdeklődési körének ötvözetéből született meg. A befektetési portfoliók világa mind privát, mind intézményi szinten meghatározó része a gazdaságnak, bár hazánk történelmi múltja miatt kisebb fajta lemaradásban van a pénzügyi kultúra e tekintetében. Ettől azonban nem veszti el a téma a relevanciáját, sőt hiánypótló kutatásként kívánom bemutatni a globálisan is érdekes témakört, megfigyelve a világban keletkezett metódusokat és a múlt hibás tapasztalataiból következtetéseket levonva igyekszem a gyakorlatban is használható megoldásokat kínálni a területen. A szerző rendszerszemléletű felfogásmódban közelít a befektetési portfoliók és azok menedzsmentje irányába, hogy a döntéshozatal komplex rendszerében rendet felvillantva tárja fel a vagyonkezelés különböző praktikáinak öngondoskodásra gyakorolt lehetséges hatását. Hosszú távú célja a kutatásnak, hogy a tőkepiac passzív jövedelmezőségi erejét széles körben alkalmazható megoldásokkal egyetemben kínálja az érintettek számára. A megváltozott világ megváltozott gondolkodásmódot igényel. A kutatás a tudományágak szintézisével, interdiszciplináris módon igyekszik olyan közelítésekre jutni, mely az univerzalitás jegyében megfelelő modell-koncepciókat kínálhat más tudományok számára is.