A fenntartható városfejlesztés új koncepciója rugalmas városok - Hegedüs Judit (2020)
Széles körben elfogadottá vált, hogy újra kell értelmezni a gazdasági fejlődés, versenyképesség, fenntarthatóság fogalmát. Előtérbe került a rugalmasság/rezíliencia koncepciója, mint meghatározó versenyképességi tényező. A disszertáció fókuszában a rugalmas város koncepciójának kifejtése, a város rugalmasságának mérésére vonatkozó módszerek felkutatása, valamint a magyar középvárosok rezílienciájának feltérképezése áll. Az értekezés alapvető célja a városok rezílienciájának vizsgálata, az elméleti háttér felkutatása és adaptálása a hazai gyakorlatba. Egy olyan modell kidolgozása, amelynek gyakorlati alkalmazásával javítható a városok problémamegoldó képessége és élhetősége. A városi rezíliencia mérési módszereinek külföldi szakirodalomból történő hazai adaptációja kezdeti stádiumban van. Ezért a nemzetközi és a hazai szakirodalom átfogó tanulmányozását követően kidolgoztam egy város rugalmassági indexet (CRI), amely segítségével esettanulmányként megvizsgáltam a magyar középvárosok rezílienciáját. A rugalmasságot gazdasági, társadalmi és környezeti dimenzió mentén elemeztem. A számított CRI alapján megállapítható, hogy az összes hazai középváros közepesen rugalmas. Statisztikai módszerekkel tovább elemeztem a hazai középvárosok rugalmasságát, régiónkénti megoszlását, csoportok képzésének lehetőségét. Békéscsaba, Eger, Kaposvár és Sopron esetében egy empirikus kutatás segítségével is vizsgáltam a városok rugalmasságát, majd a különböző módszerek alapján kapott eredményeket összehasonlítottam. Kaposvárra vonatkozóan egy részletes helyzetelemzés után kidolgoztam a CRI városspecifikus indexét is. A város rugalmasságának mérésére szolgáló Város Rugalmassági Index a rendelkezésre álló adatok bővülésével tovább alakítható. A város rugalmasságát kifejező számos indikátor jelenleg nem számszerűsíthető vagy nem elérhető a hazai gyakorlatban, ami jelentősen nehezíti a rezíliencia pontos mérését. A doktori értekezés fogalmi-értelmezési keretet, továbbá vizsgálati módszert kívánt adni egy olyan kutatási terület számára, amelynek a hazai szakirodalmi feldolgozottsága és empirikus kutatása kezdeti fázisban van.