A klímaváltozás hatása a vízkészletekre a felszínborítás figyelembevételével - Csáki Péter (2020)
A kutatásban térben osztott párolgás- és lefolyásadatok segítségével végeztem Magyarország, valamint több kiválasztott mintaterület (Zala vízgyűjtő, Bácsbokodi-Kígyós vízgyűjtő, Belső-Somogyi-homokvidék, Duna-Tisza közi hátság, Nyírség) vízháztartásának vizsgálatát. Kidolgoztam egy módszert, amellyel lehetőség nyílik különböző felszínborítások térben osztott hidrológiai összehasonlítására. A gyakorlati erdőgazdálkodás számára a jelenleginél nagyobb térbeli felbontású párolgás adatokra van szükség, ezért levezettem egy eljárást, amely alkalmazható térben osztott adatok nagyobb felbontásra való leskálázására (azaz finomítására), műholdas méréseken alapuló vegetációs indexek segítségével. A leskálázást bemutattam egy melegebb és szárazabb, valamint egy hűvösebb és csapadékosabb időszak példáján is. A kapott nagyobb felbontású térképekkel összehasonlítottam különböző faállomány-típusok párolgását. A klímaváltozás vízkészletekre gyakorolt hatásának becslésére kidolgoztam egy térinformatikai alapú, hosszú távú hidrológiai előrejelzések készítésére alkalmas éghajlat-lefolyás modellt. Megvizsgáltam a modell klímaérzékenységét, elvégeztem a validációját a Zala vízgyűjtőjére, az alkalmazásával pedig hidrológiai előrejelzéseket készítettem a 21. század végéig, melyeket országos szinten, valamint a kiválasztott területek esetén is kielemeztem.