Textíliákra felvitt ezüst mennyiségének változása használat során - Dudás Tünde (2019)
Kutatásom a polimerek széles alkalmazási területének egy jól körülhatárolt részével, az ezüstözött textíliákkal foglalkozik. Kutatásom célja a kereskedelemben kapható ezüstözött textíliák ezüsttartalmának meghatározása, antimikrobiológiai hatásának vizsgálata, illetve a textíliák mosási ciklusainak ezekre gyakorolt hatásának tanulmányozása volt. Közvetlen kutatási célom, hogy munkám során olyan módszert dolgozzak ki, amivel összehasonlíthatóvá válnak az ezüstözött textíliák és egyszerűen meg tudjuk állapítani a kelmén levő ezüst mennyiségét. Célul tűztem ki, továbbá, olyan új vizsgálati eljárásnak a kidolgozását, amely lehetővé teszi a textíliák tömegre, vagy felületre vetített ezüsttartalmának közvetlen meghatározását. A munkában kidolgozásra került két innovatív módszer, amikről a szakirodalomban még említés nem találtam ez a: fonalakon levő ezüst leválasztásának módszere és a kelméken levő ezüst mennyiségének kimutatása fémdetektor segítségével. A kutatásban 8 különböző kereskedelmi forgalomban kapható ezüstözött kelme szerepelt. Számos, változatos módszert alkalmaztam az antimikrobás hatás kimutatására, a textíliákon található ezüst kimutatására, mennyiségének meghatározására. Összefüggéseket kerestem a különböző vizsgálati módszerek eredményei között. Vizsgálataimat mosás előtt és különböző mosási ciklusok után végeztem. Kutatásom során, kollégáim segítségével, létrehoztam egy textilipari fémdetektort, mellyel vizsgálható a kelmén levő ezüst mennyiségének változása. Az általam megépített mérőberendezés lehetőséget biztosít a textíliákon található 5 mg/kg feletti ezüstmennyiség kimutatására. A berendezés roncsolásmentes vizsgálatra alkalmas, könnyű, hordozható készülék.