Pellet termékciklus szabályozó- és mérőrendszerének kiterjesztése - Konrád Krisztina Éva (2019)
A doktori disszertáció a pellet tüzelőanyagok minőségszabályozó eszközeit értékeli; egy, a különböző mérési eljárások értékelésére alkalmas rendszer kidolgozásán keresztül ajánlást fogalmaz meg azok pellet termékciklusba illesztésére; javaslatot tesz a szabályozó eszközök tartalmi kiterjesztésére és gyártási folyamatba építésére, valamint a vonatkozó ISO szabvány kiegészítésére vonatkozólag. Az energiagazdálkodás kulcskérdései a fenntarthatóság, az ellátásbiztonság és a versenyképesség. A nemzetek részére ezek hiánytalan szavatolására a megújuló energiaforrások jelenthetik az egyik fő alternatívát. Ebbe a képbe tökéletesen illeszkednek a tűzipelletek, melyek kitűnnek a biomassza alapú tüzelőanyagok közül; pozitív tulajdonságaiknak köszönhetően felhasználásuk során közel azonos szintű komfortérzetet képesek nyújtani, mint a gázüzemű berendezések. A dolgozat rámutat a pellet termékciklust szabályzó eszközök egyik hiányosságára: ezek az eszközök nem képesek lefedni a pellet termékciklus teljes folyamatát, többek között az alapanyagok minőségi szabályozására sem térnek ki. Ez meghatározó hiányosság, hiszen a szilárd biogén alapanyagok pelletálhatósági- és a késztermék tüzeléstechnikai tulajdonságait döntően befolyásolja az alapanyag összetétel. A biomassza alapanyagok minősítésére rendelkezésre állnak szabványosított- és egyéb eljárások, de ezek értékelésére, folyamatba illeszthetőségük vizsgálatára korábban nem állt rendelkezésre megfelelő eszköztár. A kifejlesztett mérési eljárások értékelő rendszer ennek a hiányosságnak a megszűntetésére tesz javaslatot, összehasonlíthatóvá és rangsorolhatóvá téve még a különböző paramétercsoportok mérésére vonatkozó eljárásokat is. A dolgozat vizsgálja a mérési eljárások folyamatba illeszthetőségének lehetőségeit is, megjelöli az optimális illesztési pontokat. Majd a disszertáció zárásaként, a hatályos szabályozó eszközök kiterjesztésesének módjára és tartalmára vonatkozó ajánlás fogalmaz meg.