A hazai családi kis- és középvállalkozások controlling tevékenységének fejlődési irányai, különös tekintettel az utódlás folyamatára - Bogáth Ágnes (2019)
A disszertáció elkészítésének fő célkitűzése, a hazai családi kis- és középvállalkozások controlling tevékenységeinek és fejlődési irányainak vizsgálata, különös tekintettel az utódlás folyamatára. A kutatási módszertan szekunder elemeket tartalmaz, amik a hazai és nemzetközi szakirodalom feldolgozásából adódik, valamint primer elemekből áll össze, kvalitatív és kvantitatív adatgyűjtés és feldolgozás formájában. A kutatás legfontosabb eredménye, hogy az utódlástervezés és a controlling tevékenységek között igazolható összefüggéseket találtam. Elmondható, hogy a vállalat controlling szemléletű vezetésének hatása van a cég átörökítésének tervezésére is. A hazai családi vállalkozások legsürgetőbb problémája az utódlás lebonyolítása, ami közel kétharmaduk csődjével jár a jelenlegi statisztikák alapján. Azonban utódlástervezéssel kedvezőbbek az esélyek a sikeres generációváltásra. Ebből következően, a vállalat irányításában bevezetett tervezési-mérésiellenőrzési gyakorlat segíti az utódlástervezést, ezáltal az utódlás eredményes lebonyolítását. Ezek alapján javaslom a családi cégek számára controlling szemléletű utódlási terv kidolgozását és bevezetését. A kutatási eredményekből megállapítottam, hogy a családi vállalkozásoknál is együtt jár a középvezető szint és a controlling rendszer kialakítása a vállalkozás méretének növekedésével. Fejlődő vállalkozások számára javasolt a szervezetfejlesztés során ezeket párhuzamosan kialakítani. A családtagok és nem családtagok teljesítményének mérése során közöttük különbséget nem találtam. Mind a beruházási, mind a hitelfelvételi kedv kapcsán összefüggést találtam ezek megléte és a controlling között. A külső források igénybevételét és a beruházások végrehajtását a családi vállalkozásoknál is támogatja a controlling szemlélet, hozzájárulva mindezzel a KKV növekedéséhez. A család anyagi függése a családi cégtől növeli a controlling tevékenységek intenzitását. Valamivel erősebben jelenik meg ez a hatás, ha a család vagyonát nagyrészt a cég jelenti, mint mikor a vállalkozásból befolyó jövedelem adja a család bevételeinek nagyját. Összességében a controlling bevezetése családi vállalkozásnál is javasolt, mivel így a vállalkozás családi jellegéből fakadó gyengeségei kiküszöbölhetők, és fejlesztésük könnyebbé tehető