A tőkeszolgálat mérésének lehetőségei és a magyar állóeszköz-statisztika feladatai - Cseh Tímea (2016)
A kutatás célja a magyarországi állóeszköz-statisztika jelenlegi helyzetének feltérképezése, a tőkeszolgálat számítás módszertanának megalapozása és az első számítások elvégzése. A disszertáció a nem pénzügyi eszközök értékének meghatározó részét kitevő állóeszközökre összpontosít, a stock (állóeszköz-állomány) és flow (állóeszköz-felhalmozás, tőkeszolgálat) típusú mutatók mérésének sajátosságait gyűjti össze, és szemlélteti a magyar gyakorlati megvalósítás lényegesebb pontjait. A szerző a Magyarországon még nem alkalmazott tőkeszolgálat mérésének lehetőségeit, a magyar statisztika rendszerébe való beépítését, valamint a jelenleg alkalmazott módszertannal fennálló összefüggéseit kívánja bemutatni.