Természetes fakéreg anyagok hőszigetelési tulajdonságainak vizsgálata és fejlesztése - Mohácsiné Ronyecz Ildikó (2016)
A doktori disszertáció Magyarországon nagy mennyiségben rendelkezésre álló, ugyanakkor szűk felhasználási területtel rendelkező fakéreg anyagok hőszigetelési tulajdonságaira irányuló vizsgálatokat és fejlesztését mutatja be. Az általános hőszigetelési és anatómiai ismeretek bemutatása után a dolgozatban egy nagyobb részt szenteltem a fakéreg irodalmi áttekintésére, mivel a kéreg eddigi felhasználásának rendszerezése a szakirodalomban hiányzik. Így dolgozatommal ezt az űrt is igyekeztem pótolni. A hővezetési tulajdonságok vizsgálata során lombos- és a tűlevelű fafajokat egyaránt vizsgáltuk. A kapott eredmények alapján pedig tovább szűkítettük a vizsgált fajokat, míg eljutottunk a legjobb eredményeket mutató fehér akácig. A kéregaprítékkal vizsgáltuk a tömörítés hatására végbemenő hőszigetelő változást, különböző frakciókat készítettünk az aprítékból, illetve a kéreglapok hőszigetelő tulajdonságait is vizsgáltuk szűkítve az alapanyagokat, míg eljutottunk a legjobb eredményt mutató anyagkombinációig. Megvizsgáltunk a kéreglapok formaldehid kibocsátást. Három lombos fafaj páraáteresztő képességét is meghatároztuk.