A KITE Mezőgazdasági Szolgáltató és Kereskedelmi Zártkörűen Működő Részvénytársaság gazdálkodásának átfogó elemzése - Rácz Anett (2015)
Azért választottam szakdolgozatom témájának egy vállalkozás átfogó elemzését, mert úgy gondolom, hogy a mai gyorsan változó gazdasági környezetben elengedhetetlen, hogy a vállalkozások az üzleti év lezárása után visszatekintsenek és értékeljék gazdálkodásukat. Ennek módja a beszámolók alapján történő elemzés, mely kiterjed a vállalkozás vagyoni-, pénzügyi- és jövedelmi helyzetére, valamint hatékonyságának vizsgálatára. Ehhez eszköz-szerkezeti-, tőkeszerkezeti-, fedezeti-, likviditási-, adósságszolgálati-, jövedelmezőségi- és hatékonysági mutatókat számoltam, valamint képeztem mutatószámokat a vállalkozás cash flow-kimutatása alapján is. Célom az volt, hogy a mutatószámok alapján átfogó képet kapjak a vállalkozás 2010. és 2014. közötti időszakának működéséről és gazdálkodásáról, valamint a változásokat előidéző okokat feltárjam. A KITE Mezőgazdasági Szolgáltató és Kereskedelmi Zrt. – ahogy a nevében is hordozza – mezőgazdasági termékek, így agronómiai input anyagok, mezőgazdasági gépek, berendezések és alkatrészek értékesítésével, valamint terménykereskedelemmel foglalkozik. Ebből következik, hogy – kereskedelmi jellege ellenére – hordozza a mezőgazdasági gazdálkodás minden következményét. Ezért értékesítései és bevételei szezonálisak, függnek az időjárástól, illetve a gépek és nagyobb értékű berendezések értékesítését rendkívüli módon befolyásolja a kormányzati politika, vagyis az Európai Uniós és állami pályázatok, valamint a Növekedési Hitelprogram A vevők köréből adódóan olyan fizetési konstrukciók kerültek kidolgozásra a vállalkozásnál, melyek lehetővé teszik partnerei számára a halasztott fizetést, az átutalást, illetve a kompenzálást (jellemzően a KITE Zrt. felé értékesített termény ellenértékéből). Ezek ugyan csekély kockázatot jelentenek a vállalkozás számára – hiszen előbbi két fizetési mód feltétele a szigorú vevőminősítési rendszernek való megfelelés, utóbbi fedezete pedig maga a termény –, ugyanakkor ezek nem azonnal – sokszor éven túl – realizálódó bevételek, melyek – kellő odafigyelés hiányában – likviditási problémákat okozhatnának. A vizsgálat eredményeképpen elmondható, hogy a vállalkozás eredményesen gazdálkodott a vizsgált időszakban. Vagyoni helyzete tükrözi a kereskedelmi vállalkozások sajátosságait. Pénzügyi helyzetét, jövedelmezőségét és hatékonyságát a forgalomnövekedésből adódó készletnövekedés és az ehhez kapcsolódó rövid lejáratú kötelezettség-növekedés kis mértékben kedvezőtlenül érintette ugyan, azonban a vállalkozás nagy figyelmet fordít ezekre a területekre. Így ez sem nevezhető kedvezőtlennek, főként mivel forgalomnövekedésből következik, mely minden kereskedelmi vállalkozás fő célja.