Áttérés a nemzetközi pénzügyi beszámolási standardok alkalmazására - Mészáros Lívia (2015)
Az elmúlt évek változásai nem hagyták érintetlenül a gazdasági életet, a vállalkozásokat, és ez által a gazdasági kommunikáció közös nyelvét, a számvitel területét sem. Nemzetközi kapcsolatok kiszélesedésének köszönhetően nemcsak határainkon belül, hanem azon túl, világméretűen zajlik a kereskedelem. A más-más országokban működő vállalkozások a saját nemzeti számviteli szabályaik alapján készítik az éves beszámolójukat. Ez azonban nehézséget okoz a külföldi befektetőknek, hatóságoknak, egyéb döntéshozóknak, hogy az összehasonlíthatóság elve alapján a saját cégükkel, vagy egy más országban lévő cég adatával össze lehessen mérni a vagyoni, pénzügyi, jövedelmezőségi helyzetet. E nehézségek miatt törekednek egy harmonizált, világviszonylatban is egységes számviteli rendszer létrehozására. Átláthatóbbá, egyértelművé tenné a pénzügyi kimutatások felhasználói számára a pénzügyi jelentéseket, elősegíti azok tartalmának megértését és nyíltabbá, kiszámíthatóbbá teszi a döntéshozatalt.