Környezetvédelmi termékdíj tapasztalatai különös tekintettel a műanyag csomagolószerekre. - Németh Dorina Anna (2015)
Napjainkban egyre nagyobb globális problémává válik a környezetvédelem és a csomagolószerek temérdek mennyiségű felhasználása. A világ számos országa egyre inkább próbálja a csomagolószerek mennyiségét visszaszorítani. A magyar jogalkotó ezt a célkitűzést a 2011. évi LXXXV. környezetvédelmi termékdíjról szóló törvény segítségével próbálja el-érni. Szakdolgozatomban a jelenlegi szabályozást mutatom be elméleti és gyakorlati oldalról. Az elemzésemet terjedelmi okokból leszűkítettem a műanyag csomagolószerekre és egy vállalkozáson keresztül a gazdasági szereplők nézőpontjából is betekintést nyújtok a témába. Az elemzésem során tett megállapítások a termékdíj nyilvántartásra és a csomagoló-szerek által okozott környezeti károk csökkentésére fókuszálnak. Nagyon fontosnak tartom, hogy a vállalkozások nyilvántartási kötelezettsége leegyszerűsödjön, ezért a CsK (Csomagolószer Katalógus) kód első három karakterének változtatására teszek javaslatot. Vizsgálatom során elemzem a környezetvédelemmel kapcsolatos adók bevételeit Európában és ezt összevetem a hulladék-újrahasznosítás arányával. Jelenleg Magyarországon csupán a keletkező hulladék 25%-a kerül újrahasznosításra, mely még fejlesztésre szorul. Ebből kifolyólag két megoldási javaslatot teszek a hulladék keletkezésének csökkentésére és a hulladékfeldolgozás hatékonyabbá tételére. Az első javaslatom, hogy a boltoknak az adórendszeren keresztül támogatást kellene nyújtani, hogy a biológiai úton lebomló táskákat és tasakokat vásárolják és értékesítsék. A támogatás évről évre csökkenne és körülbelül egy 5-10 éves időintervallum alatt a hagyományos eladótérben elhelyezett csomagolószerek kiszorulnának a piacról. A második hatékonyság növelő elméletem a többször használható csomagolószerek előtérbe kerülése, mely által nem keletkezne a termék elfogyasztása után azonnal hulladék. Jelenleg termékdíj mentesek a betétdíjas rendszerek, de nincs elég motiváció ezek nagy-arányú elterjedésére. Előrelépést jelenthetnének ez esetben is az állami támogatások, továbbá jogszabályok arra vonatkozóan, hogy a boltokban növekedjen a többször használható csomagolószerek aránya. A dolgozat megírásakor a célom az volt, hogy rávilágítsak a téma fontosságára és vizsgálataimra alapozva megfogalmazzam megoldási javaslataimat.