A Bio-Textima Kft. logisztikai tevékenységének bemutatása - Szédelyi Nikolett (2015)
Dolgozatom témájául érdeklődési körömből adódóan egy konkrét kisvállalkozás logisztikai tevékenységét választottam. Szakmai gyakorlatomat egy, az iparágában előkelő helyet elfoglaló, sikeresen működő vállalatnál volt lehetőségem eltölteni. Munkám során számos új tapasztalattal gazdagodtam és olyan egyedi rendszerek működését ismerhettem meg, amely számomra eddig ismeretlen volt. A szakdolgozatom megírásának a célja, a Bio-Textima Kft. bemutatása és logisztikájának elemzése. Egy olyan vállalatot választottam, amely a textiliparban tevékenykedik, fő tevékenysége textilipari termékek gyártása. Két szempontból is érdekesnek találom a vállalat bemutatását, egyrészről azért, mert egy olyan iparágban működik, amelynek magyarországi helyzete bizonytalan és instabil lábakon áll, másrészről azért, mert kisvállalatról lévén szó még nehezebb a magyarországi kereskedelemben helyt állni. Bemutatásra kerül a magyarországi textilipar, illetve annak jelenlegi helyzete. Elemezni fogom a vállalat piaci helyzetét a hazai versenytársak között. Majd írok a cég múltjáról és jelenlegi helyzetéről, bemutatom az általuk készített termékek jellegzetességeit, célom, hogy az olvasó elé tárhassam a társaság mindennapjait. Kitérek arra is, hogy a folyamatosan változó fogyasztói igényekhez mekkora kapacitásra és milyen infrastruktúrára van szüksége. Kutatásomban a legnagyobb hangsúlyt azonban a vállalat logisztikai részterületeinek vizsgálatára helyezem. Szeretném az általam észlelt valóságot a szakirodalmakban leírt elmélettel összevetni. Úgy gondolom, az amit a szakkönyvek tanítanak, egy általános képet mutat a vállalatok logisztikai tevékenységéről és én ehhez viszonyítva szeretném ismertetni az általam vizsgált társaság ezen tevékenységének gyakorlati részleteit. A logisztika 3 nagy területén vezetem végig a munkámat, ez pedig a beszerzés, termelés és értékesítés. Gyakorlatom során ezekre a tevékenységekre koncentráltam a legjobban, hogy minél életszerűbb képet tudjak az olvasó elé tárni. Bemutatom a területeket külön-külön, az általam észlelt problémákat elemzem és próbálok javaslatot tenni ezek megoldására. Ezenkívül szeretném megosztani az egyik legnagyobb élményemet, amely a munkám során ért, ez pedig az, hogy egy konkrét tengerentúli szállítás lebonyolításának részese lehettem. Úgy gondolom ez teljes mértékben az érdeklődési körömhöz kapcsolódik, ezért biztosítok helyet a dolgozatomban ennek bemutatására. Végezetül pedig a vállalat legújabb fejlesztéséről írok, amelytől a Bio-Textima Kft. teljesen egyedivé és kiemelkedővé vált, nem csak a hazai, de a nemzetközi piacon is. Végezetül úgy érzem és remélem, jelen szakdolgozat tükrözi – ha nem is teljes mértékben – mindazon tudásomat, melyet az egyetemi tanulmányaim során elsajátíthattam