Helyi adóztatás bemutatása az önkormányzatok költségvetésében Szombathely és Bük városok önkormányzatának példáján keresztül - Breglovics Katalin (2015)
Dolgozatom fő témája a helyi adóztatás tulajdonságainak vizsgálata két választott önkormányzat példáján keresztül. Elemzésem során a hatékony adórendszer megvalósítása és az adóbevételek növelésének lehetőségei keresésére tértem ki. Mindenekelőtt munkámban az állami költségvetés és az önkormányzatok kapcsolatának felvázolása után részletesebben kitértem az önkormányzatok állam általi adósságrendezési folyamat aktualitására. Ezután ismertettem az önkormányzati költségvetés felépítését országos, valamint helyi szinten is. A költségvetés lényeges bevételét, a helyi adókat országos bevezetettség és adónemenkénti adóbevétel szerint mutattam be. A globális, egész országra kiterjedő vizsgálat után az egyes helyi sajátosságokat két választott önkormányzat példáján keresztül fejtettem ki. Az elemzéshez két eltérő nagyságú és gazdasági helyzetű települést választottam: egy megyeszékhelyet és egy kisvárost. Az elemzés során a két város között számos különbséget állapítottam meg a költségvetés méretét és összetételét illetően. Először a költségvetésük bevételi és kiadási szerkezetét hasonlítottam össze. Másodszor a helyi adózásuk eltérő sajátosságait elemeztem részletesen. A bevezetett helyi adómértékek nagyságának értékelése után arányukat vizsgáltam meg. Végül összevetettem a két település önkormányzatának adóinak mértékét és adóbevételük nagyságát. A települések adóztatási gyakorlatának értékelése után felvetettem a jelenlegi magyar adórendszer gyakorlati problémáit megoldási javaslatokkal együtt. Véleményem szerint túlságosan függ a helyi adóbevétel az iparosodottságtól, a hatékonyság növelése érdekében erősíteni kellene a többi adónem mértékét és előfordulását. A vagyoni típusú adók előfordulása túlságosan alacsony a helyi önkormányzatok életében. Azonban a túl magas adónem negatívan befolyásolhatja az adófizetési készséget. Fontos az ésszerű, több tényezőt figyelembe vevő adórendszer a bevételek biztosítása és a túlzott eladósodottság elkerülése érdekében. Véleményem szerint idegenforgalmi adó esetében a bevétel meghatározott hányadát a szállásadónál kellene hagyni a megfelelő motiváció érdekében. A 2012 decemberétől 2014-ig tartó önkormányzati adósságkonszolidáció hatására javult az önkormányzatok gazdasági helyzete, azonban hosszú távú hatása csupán később lesz érzékelhető.