A számvitel nemzeti és nemzetközi szabályozása - Demeter Éva Zsuzsanna (2015)
A világgazdaság globalizációjának következtében szükségessé váltak a számvitel szabályozására vonatkozó integrációs törekvések. A számviteli standardok megalkotásának célja az egységesítés és a beszámolók összehangolása. A számvitel alapvető célja, hogy a piaci szereplők számára objektív és hiteles információkat nyújtson a gazdálkodók vagyoni, pénzügyi és jövedelmi helyzetéről. A különböző számviteli szabályok szerint készített be-számolók más-más képet nyújthatnak a gazdálkodó tevékenységéről, azonban a nemzet-közi számviteli standardok alkalmazása megteremtheti az összehasonlíthatóság feltételeit. Diplomadolgozatom célja, hogy egy nemzeti szabályozás szerint készített éves be-számoló és ugyanazon időszakra vonatkozó, nemzetközi számviteli standardok alapján készített pénzügyi kimutatás összehasonlító elemzését elvégezzem és bemutassam a kétféle szabályozás főbb különbségeit. Az összehasonlítást a Diákhitel Központ Zrt. 2013. évi éves beszámolójának, valamint 2013. évi nemzetközi pénzügyi beszámolási standardokkal összhangban készített pénzügyi kimutatásainak alapján végeztem el. Az összehasonlítás során látható, hogy a vagyoni helyzetet bemutató mérlegben és a pénzügyi helyzet kimutatásban megjelenített tételek közötti eltérések a különböző értékelési szabályokból, a meg-jelenítésre vonatkozó nemzeti és nemzetközi szabályozás eltéréseiből adódnak. Az eredménykimutatások kapcsán a főbb különbségeket a kétféle eredménylevezetés különbözősége eredményezi. A kiegészítő mellékletre és a kiegészítő megjegyzésekre vonatkozó jogszabályi előírások eltéréseiből adódóan nem biztos, hogy ugyanazon információk kerülnek bemutatásra ugyanazon gazdálkodónál. Ennek oka, hogy a számviteli törvény meghatározza a kötelezően megjelenítendő információk körét, míg a nemzetközi számviteli standardok a pénzügyi kimutatások szempontjából releváns információk bemutatását írják elő és nem adnak meg felsorolásjelleggel kötelezően szerepeltetendő tételeket. Az éves beszámoló és a pénzügyi kimutatások eltéréseire magyarázatot adhatnak a számviteli rendszerek szabályozásában meglévő különbségek. A nemzeti számviteli szabályozás fő jellemzője, hogy szabályszerűségre épül, célja, hogy a gazdálkodók pontos jogszabályi előírások alapján készítsék el beszámolójukat. A nemzeti jogszabályi előírások kötött szerkezetet határoznak meg a beszámoló részeit illetően, továbbá a beszámolóban szereplő tételek megjelenítésére vonatkozóan pontos követelményeket írnak elő. Ezzel szemben a nemzetközi számviteli standardok alapelveken és keretszabályokon alapuló előírások, amelyeket a pénzügyi kimutatások készítése során kell alkalmazni a gazdálkodóknak. A nemzetközi szabályozás jellemzője, hogy a pénzügyi kimutatásokban bemutatandó tételek megjeleníthetőségét illetően definíciókat határoznak meg és döntési lehetőséget kínálnak a gazdálkodók számára, míg a nemzeti szabályozás szigorúbb és formalizáltabb.