A kastélyturizmus helyzete a Közép-Dunántúlon - a pápai Esterházy-kastély turisztikai hasznosítása - Müller Szimonetta (2022)
Záródolgozatom a közép-dunántúli kastélyturizmus helyzetéről, de elsősorban a pápai Esterházy-kastély turisztikai hasznosításáról szól. A kutatásom fő célja, az Esterházy-kastély bemutatása, régi funkciójának ismertetése és ezáltal az idegenforgalmi kialakulása, majd a további turisztikai hasznosítása. Úgy vélem, hogy a kastély még tartalmaz lehetőségeket, amivel még népszerűbb lehetne. Mivel a kastély a közép-dunántúli régióban található, ezért úgy gondoltam, hogy feltárom a régió kastélyturizmusának helyzetét. Így egy átfogó képet kaptam nemcsak a régió, hanem a magyarországi kastélyturizmus helyzetéről is. A régió kastélyait csoportosítottam egy adatbázis és saját ismereteim szerint. Ezáltal több dolgot is megállapítottam. Dolgozatom során végeztem szekunder és primer kutatásokat is. A szekunder kutatás következtében szakirodalmakat olvastam át főként magyar nyelvűeket, hogy megfogalmazzak néhány definíciót, ami szükséges a kastélyturizmushoz. Mivel záródolgozatom egy magyar régióról és egy magyarországi kastélyról szól, így ezzel kapcsolatban csak magyar forrású műveket találtam. A könyvek, publikációk mellett internetes forrásokat is igénybe vettem. Primer kutatás során helyszínbejárást, kérdőíves felmérést és SWOT elemzést végeztem el. Ezek alapján számos ötletem támadt arra, hogy hogyan lehetne a pápai Esterházy-kastély népszerűségét növelni, mivel 2 olyan kastélyban jártam, amit nemrég újítottak fel idegenforgalmi célból. A kérdőívben pedig olyan kérdések is szerepeltek, amik a régió kastélyturizmusára kérdeznek rá, vagy a nem hasznosított kastélyokra, de legfőképpen a pápai Esterházy-kastélyhoz kapcsolódó kérdések foglaltak benne helyet. Dolgozatomból kiderül, hogy milyen jelenleg a hazai kastélyturizmus, a közép-dunántúli régió kastélyainak hasznosítása, Pápa városának turizmusa, a pápai Esterházy-kastély, továbbá javaslatok a turisztikai hasznosításhoz. A záródolgozatom fő célja Pápa és a kastély népszerűsítése, a kulturális turizmus, ezáltal főként a kastélyturizmus népszerűsítése, hogy a jövőben minél több kastély kapjon turisztikai funkciót, hiszen nagyon sok kastély nincsen hasznosítva Magyarországon. Bízom benne, hogy a jövőben ez meg fog változni, és az embereket még jobban érdekelni fogják a kulturális attrakciók, amik egyre több élményközpontú eszközöket használnak fel.