Étkező kialakítása tálalóbútor tervezésével - Gyenese Adrienn (2014)
Szakdolgozatom témája étkező kialakítása volt tálalóbútor tervezésével. Fontos szerepet játszott a tervezés során az említett család igényeinek felmérése, az információgyűjtés, az antropometriai és ergonómiai ismeretek használata és nem utolsó sorban a funkciók definiálása. Az elemzések után kiválasztottuk a legmegfelelőbb koncepciót az étkezőre, majd a tálalóbútorra. Fontos volt a család számára a nagy étkezőasztal, illetve a konyha és az étkező összenyitása. A kiválasztott tálalóbútor átesett némi változtatáson. Azért hogy kihasználjam a falak lebontásával felszabadult helyet, megnöveltem a bútor méreteit, így több tároló hely jött létre. Magassága 90 cm, ami megegyezik a konyhában található munkapult magasságával, ez előnyt jelent az edények ide-oda pakolásakor. A konyha felőli rész nyitott polcos, az étkező oldalán zárt fiókos és polcos. A fal mellett helyeztem el, a falra panelrendszert terveztem, ezzel még több tárolót kaptunk. A panel a mennyezetig húzódik.Fő elemeit ZOBAL alumínium termékek alkotják. A cég által forgalmazott kiegészítők modern hatást kölcsönöznek a helyiségnek és könnyű összeszerelhetőséget biztosítanak. A tálalónál alkalmazott elemekből terveztem az ajtó melletti falra is egy falipanel rendszert alacsony szekrénnyel. Ezzel egységesebbé vált az étkező. A bútor alapanyaga 18 mm-es laminált faforgácslap Sötét Lyoni Dió és Európai Juhar dekorral. Úgy gondolom, hogy az általam átalakított étkező és a tervezett bútor megfelel az elvárásoknak, és a család igényeinek.