Hengeres növésű gyertyán faanyag optimális megmunkálási paramétereinek meghatározása - Tóth Bálint (2014)
A méréseim alapján megállapítottam, hogy mind a négy fa esetében a leggazdaságosabb előtolási sebesség a 16 méter / perc, ahogy azt a 15. diagram is mutatja. Úgy gondolom, a lazább szöveti szerkezete, kisebb sűrűsége (0,43 g/cm3) miatt a fenyő megmunkálása nem gazdaságos a 7 és a 10 méter / perces előtolással. Szemmel láthatólag nincs akkora különbség a kettő közt viszont értékük 14 és 15 W/ cm2, míg a 16 méter / percnél produkált teljesítmény 8,6 W/ cm2 majdnem fele akkora, mint a másik kettő. Ekkora teljesítményű gép esetében a lassú előrehaladás miatt a faanyagot inkább égeti, mint forgácsolja a gyalukés, ezért ez két beállítás nem túl optimális. A tölgynél és a bordás gyertyánnál a 16 méter / perces előtolás esetében szinte meggyezik a fajlagos teljesítmény, pedig a tölgy sűrűsége 0,65 g/cm3 a gyertyáné pedig 0,80 g/cm3 viszont ez az egyezés a lassabb előtolásoknál már nem jelentkezik. A hengeres gyertyán megmunkálása 7 és 10 méter/ percnél szintén megegyezik a tölgyével, viszont a 16 méter/ percnél eléri a 15 W/cm2 fajlagos teljesítményt is, ami a többiek mellett kimagasló. Megfigyelhető, hogy a bordás esetében a legalacsonyabb és a legmagasabb előtolás között a különbség 5,5 W/ cm2, ami azt jelenti, hogy az előtolási sebesség növelésével kisebb teljesítményfelvételt tudunk elérni. A hengeres esetében nem mutat nagy differenciát, alig 3 W/cm2. A 16 méter / percnél a kettő érték közti különbség 2 W/ cm2. Megállapítható, hogy a két gyertyán közül a bordás fajlagos teljesítménye arányaiban kisebb, mint a hengeresé.