A deinking présanyag minőségi vizsgálata - Orbán András (2014)
A szakdolgozatomban a Hartmann Hungary kft. által előállított és használt deinking présanyag minőségi változásait vizsgáltam. Ez azért fontos mert kérdéses, hogy a présanyag mennyi ideig tárolható el minőségi romlás nélkül. A vizsgálatok kimutatták, hogy az 5. hetes időtartalomnál már látható minőségi romlás, elsősorban a szilárdsági tulajdonságokban. Az őrlésfok vizsgálat arra mutatott rá, hogy a régi présanyag nehezen víztelenedik, aminek feltételezhetően a cellulóz módosulása az oka. Ezért a formázógépen a gyártás nem lesz egyenletes, a minőség változó. Mivel a cellulóz, mint alapanyag módosul a hajlító szilárdság lecsökken a készterméknél. Javaslatom a cég felé az, hogy a készterméknél (tojásdoboznál) mérjék a hajlítási merevséget. A nyomtatásnál hiba lehet, kiküszöbölhető lenne egy előzetes vizsgálattal. Javasolom még, hogy az 5. hetes időtartamot lehetőség szerint csökkenteni. A csökkentéssel a minőség javulni fog.