A hagyományőrzés komplex fejlesztő hatásai az óvodai nevelésben, különös tekintettel a népi játékra és gyermektáncra, Balatoni Katalin „így tedd rá!” Pedagógiai Programjának tükrében - Anczman Katalin Eszter (2022)
Szakdolgozatomban bemutattam a magyar népi kultúra, a hagyományok és a néptánc óvodai keretek közé illesztésének lehetséges módjait. A szakirodalmi fejezetben ismetettem a népi hagyományokat és népszokásokat évszakokra bontva, valamint bemutattam az Óvodai Nevelés Országos Alapprogramja szerinti óvodai tevékenységekben rejlő kulturális és nevelési lehetőségeket. Ráébresztettem dolgozatom olvasóját arra, hogy a magyar kultúra szellemi öröksége jelentős mértékű fejlesztési potenciálokkal rendelkezik, mondhatni lehetőségek tárháza a lelkes pedagógusok számára. Mindezek ellenére, kutatásommal mégis fel kellett hívnom a figyelmet arra, hogy a magyar óvodapedagógusok képzésében, ezen lehetőségeket nem használják ki teljes mértékben. Pontosan ezért elképzelhetőnek tartom, hogy esetlegesen megújulásra és ezáltal új pedagógiai módszerek és szemléletek oktatására lenne szükség. A pedagógiai program, melynek tükrében szakdolgozatom készült, egy út, egy ajánlás a pedagógus hallgatók, a pedagógusok és a pedagógusképzéssel foglalkozó egyetemek számára.