Gördeszka lapok környezettudatos fejlesztése - Pap Máté (2014)
Dolgozatom keretén belül összegyűjtöttem a lehető legtöbb információt a gördeszka lap gyártás alapanyagairól és gyártástechnológiájáról, valamint ismertettem a gördeszkák felépítését. Bemutattam a korábbi, többé-kevésbé sikeres próbálkozásomat, hogy saját magam gyártsak használható gördeszka lapokat, valamint az ennek köszönhetően szerzett tapasztalataimat ismertettem. A következőkben olyan lehetőségeket és alapanyagokat kerestem, melyek alkalmazása révén, környezetbarát módon erősebb, de továbbra is a gyáriakénál alacsonyabb árfekvésű gördeszka lapokat tudok gyártani. Így jutottam el végül a lenhez, mint természetes szálerősítéshez, valamint a bambuszhoz, mint alternatív nyersanyaghoz. Ezeket a korábban már sikerrel használt alapanyagokkal kombináltam, különböző rétegrendű mintadarabokat készítettem belőlük és azokat hajlító- valamint ütő- hajlító szilárdsági vizsgálatoknak vetettem alá. Ismertettem a mérések módszerét, valamint a velük kapcsolatos tudnivalókat. A tesztelés eredményeinek értékelése után a rétegrendekből kiválasztottam kettőt, melyek a késztermék gyártásához a legmegfelelőbbnek tűntek és ezekből készültek el a későbbiekben bemutatott gördeszka lapjaim. Az elkészített gördeszka lapokat a legösszetettebb képet adó vizsgálatnak vetettem alá, vagyis a funkciójuk betöltése közben, azaz használat közben mutatott tulajdonságaikat értékeltük. Az eredmények azt mutatják, hogy a felhasznált alapanyagokkal és gyártási technológiával olyan gördeszka lapok készíthetőek, melyek kielégítik a törekvéseimet, tehát műszaki tulajdonságaik a bolti gördeszkáéval vetekszik, míg az áruk alacsonyabb azokénál. Ez mind a két elkészített gördeszka lapra igaz, de azt sem lehet kizárni, hogy azok a rétegrendek is alkalmasak lennének melyekből végül nem készült végtermék. A továbbiakban szeretnék több tapasztalatra szert tenni a gördeszka lap gyártás területén. Mindenképp szeretném kipróbálni a kendert természetes szálerősítésként, vagy akár más jellegű szálakat is és a bambusz alkalmazását is szeretném még tovább tökéletesíteni, hogy az eddigieknél még jobb minőségű gördeszka lapokat készíthessek.