Perenyei szőlőhegy élőhelytípusainak vizsgálata botanikai és tájtörténeti szempontból, különös tekintettel a gyepekre - Varga Vanda (2022)
Dolgozatomban ismertettem a perenyei szőlőhegy jelentőségét természetvédelmi és tájtörténeti szempontból. Bemutattam a dombvonulat és környezetének természetföldrajzi jellemzőit, térképi források alapján elemeztem a növényzeti borításban bekövetkező változásokat. Felmérést készítettem a terület jelenlegi vegetációjáról, majd meghatároztam különböző élőhelytípusait, amelyeket élőhelytérképen ábrázoltam. Jellemeztem a gyepek fajösszetételét, vizsgáltam a hagyományos gyepkezelés hatásait felhagyott szőlő helyén kialakult félszáraz gyepen. Következtettem a fátlan élőhelyek kiterjedésének jövőbeli változására, indokoltam tájban betöltött szerepük fontosságát, megőrzésük szükségességét. Javaslatokat tettem a szőlőhegy botanikai, táj- és kultúrtörténeti értékeinek bemutatására, azok jobb megismerését és védelmét célzó intézkedésekre.