Faszerkezetek állapotvizsgálata - Major Balázs (2014)
A dolgozat elkészítése során a „Nemzeti Kiválóság Program” keretein belül is végzett kísérletekben a terhelt RR tartók feszültségmeghatározásához sikeresen végrehajtott kísérlet segítségével bebizonyítottam, hogy a szerkezetek vizsgálhatóak befűrészeléses módon bizonyos megkötések mellett. A nagyfrekvenciás ultrahanggal gerendák rejtett repedései kimutathatók, de jól használható tartók lamelláinak szilárdsági osztályozására is. A lamellavizsgálatok egyik vélt hibaforrásánál, a söntölésnél bebizonyítottam, hogy a szondák távolságának megfelelően kicsire választásával a hiba elkerülhető. Továbbá azt is, hogy legtöbbször extrém eset kell az előfordulásához. A dolgozatban összeállításra került egy útmutató a faszerkezetek állapotvizsgálatához, részletesen pontokba szedve az egyes lépéseket és a fontos tényezőket. Ez alapján végzett vizsgálatokkal sikerült több károsodást és sérülési hibát felfedezni és kimutatni az NYME A épületének tetőszerkezeti részletén.