Sérülések láthatóságának vizsgálata felület fényességének függvényében - Palla János (2014)
Munkánk során matt, selyemfényű és magasfényű felülettel rendelkező faanyagokból próbatesteket készítettünk, melyeket az érdességmérő műszeren való méréshez méreteztünk. A próbatesteken sérüléseket hoztunk létre, 2-6 mm-es átmérőjű fém golyók segítségével. Összesen több mint 500 sérülést, mérési pontot készítettünk elő a mérések, szemrevételezések számára. Megmértük a sérülések átmérőjét és mélységét, majd rendezés után szemrevételeztettük a próbatesteket, hogy megállapíthassuk, mely sérülések láthatóak. Megállapíthattuk, hogy a sérülések körülbelül 1 mm-es átmérőtől, illetve 50 μm-es mélységtől láthatóak. A vizsgálatok alapján kimutatható, hogy a magasfényű felületeken könnyebb megtalálni az apróbb sérüléseket is, mint félfényes illetve matt felületeken. Érdekes tapasztalat azonban hogy a sérülések észrevehetőségét az ilyen borításoknál nagyban befolyásolják a fényviszonyok. A felületek bizonyos szögből egyszerűen csak türköződnek és a rajtuk okozott sérülések nehezen észrevehetőek. Viszont ha a fény máshogy esik rájuk, kimutatják akár a legapróbb elváltozásokat is. További befolyásoló tényezők a felület erezettsége, mintája, színe, festettsége. Szintén érdekes tapasztalat volt, hogy a fényességmérő az osztályozás során egy viszonylag érdes felületű próbatestet is selyemfényűnek osztályozott be. Sérülések szempontjából a minél nagyobb felületi érdességi értéket mutató felületeken egyre nehezebb volt a sérüléseket megtalálni. A legérdesebb felületünk pedig a fényesség középkategóriájába, a félfényes kategóriába esett. Megjegyzendő hogy a mélyebb sérülések, főleg azok, amelyek már árnyékot vetnek, jóval könnyebben megtalálhatók, mint sekély, de nagy átmérőjű társaik. Illetve, hogy sötétebb színeknél a sérülések nehezebben voltak megtalálhatóak.