Völgyfenéki erdőállományok és vízviszonyok kapcsolata - Holik Blanka (2022)
Kivonat Völgyfenéki erdőállományok és vízviszonyok kapcsolata Az Alpok keleti lábánál fekvő hidegvíz-völgyi kísérleti vízgyűjtőben egy vízfolyásmenti égeres vízviszonyait tanulmányoztam. Vizsgálataim során a talajvízszint változására összpontosítottam a 2017-2021-es időszakban. Az állomány felvételezését és a talajvízkutak tengerszint feletti magasságának meghatározását is elvégeztem. Az elemzéshez felhasznált meteorológiai paraméterek a szomszédos szabadtéri mérőállomásról származnak. A talajvízszintek több ponton történő mérése lehetőséget ad a talajvízdinamika korábbinál pontosabb figyelemmel kísérésére, és a vegetáció talajvízfelvételének értékelésére. Az adatok tükrében komplex módon vizsgáltam még a talajvíz csapadékra adott válaszreakcióját, a háttérből származó utánpótlódás és a vegetáció talajvízre gyakorolt hatásainak kérdéskörét. Abstract Forest-water relationship in valley locations In the Hidegvíz-valley experimental catchment at the eastern foothills of the Alps, I studied the hydrological conditions of an alder dominated forest ecosystem located in a streamside zone. My research focused on changes in groundwater levels over the period between 2017 and 2021. I also carried out stock recording and determined the elevation of the groundwater wells. Meteorological parameters that I used for this analysis were measured in an open-air plot next to the examined ecosystems. Measuring groundwater levels in many points of the streamside zone provides an opportunity to monitor groundwater dynamics more accurately than before. I examined in a complex way the precipitation-groundwater relationship, the magnitude of the groundwater recharge from below and the effect of vegetation groundwater uptake on the water table dynamic.