A többletvízhatás és az erdőállományok növekedésének vizsgálata a Fekete-Körös mentén - Lipták Kitti (2022)
Dolgozatom célja, hogy összehasonlítsam a vízpótlással érintett, a Fekete-Körös menti, mályvádi tározó területén található erdőállományok növekedését, az ökológiai vízpótlással nem érintett erdőterületekkel. Alföldi ártéri területek víztani jellemzőinek áttekintése után, összefoglaltam, a Körösmenti-sík tájban található terület vízügyi és erdőgazdálkodási szempontból fontos jellemzőit. A jellemzéshez a szakirodalmi adatokon túl felhasználtam a Körös-vidéki Vízügyi igazgatóságtól kapott, illetve online hozzáférhető hidrológiai-, és hidrometeorológiai adatokat. Az erdőgazdálkodási adatokat a DALERD Zrt. Gyulai Erdészete bocsátotta rendelkezésemre, amelyek segítségével a vízpótolt, illetve a töltésen kívüli terület faállományainak növekedését vizsgáltam statisztikai módszerekkel. A vizsgálatokból kimutathatóan csak a magas kőris (Fraxinus excelsior) esetében mutatható ki különbség a vízpótolt terület javára.