Konyhabútor tervezése funkcióelemzés segítségével - Vásárhelyi Ágnes (2014)
Szakdolgozatom témája konyhabútor tervezése funkcióelemzés segítségével volt. A tervezés során fontos szerepet játszottak az információgyűjtések, ergonómia, antropometriai méretek illetve a funkciók meghatározása. Majd ezen adatok felhasználásával 3 koncepció vázlatot készítettem el, ebből lett kiválasztva egy terv. Viszont a kiválasztott koncepció is áttervezésen esett át. Az általam tervezett konyhánál fontos szerepet játszott az alapterület bővítése, ezáltal az így kialakított helyiség egy többtagú családnak is éppen megfelelő. Egyszerre 2-3 ember is tud dolgozni, anélkül, hogy zavarnák egymást a munkában. Szakdolgozatomban funkcióelemzés segítségével derítettem ki, hogy melyek azok a funkciók, amik fontos szerepet játszanak a konyhában. A helyiség területére a spájz eltüntetése miatt sok pakolóhelyet alakítottam ki. Az egyes bútorokat úgy alakítottam ki, hogy az antropometriai méreteknek megfeleljenek, a kényelmesebb munkavégzés érdekében. A bútorok alapanyaga 18mm-es arany cseresznye bútorlap. Az alsó bútorok tetejére laminált munkapult került. A területen található 3 felső szekrény ezek közül az egyik szekrény egy páraelszívó szekrény. Két félköríves ajtónyílás található, amelyek közül az egyikhez két alsószekrényt tettem, ami egyik részben tároló helyként, másik részben tálalóként funkcionálna. A kis alapterület ellenére a 3 fő munkaterület (hűtő, tűzhely, mosogató) közel került egymáshoz így nem kell nagy távot megtenni egyik tevékenységtől a másikig. Úgy vélem, hogy az általam tervezett konyhát az elvárásoknak megfelelően terveztem meg. Az elején meghatározott funkcióelemzésnek megfelelően lett kialakítva. Több fős családnak megfelelő a helyiség elrendezése.