A GY-021 ERTI mintaterület földi lézerszkenneres felmérése - Gyenizse-Nagy Balázs (2022)
Napjainkban az informatika egyre nagyobb szerepet kap minden téren, szinte kivétel nélkül. Így van ez az erdészetben is, ahol a modernizálódás egyre nagyobb automatizálódást vonz magával. Az én témám ennek egyik irányával foglalkozik. Munkám során földi lézerszkenneléssel felmértem egy, az Erdészeti Tudományos Intézet által létesített, hosszúlejáratú tartamkísérleti mintaterületet, majd összehasonlítottam a kiértékelés során kapott eredményeket a hagyományos, elterjedt törzsenkénti dendrometriai felmérések eredményeivel. Elsősorban a mellmagassági átmérő becslésére és a famagasságmérésre helyeztem a hangsúlyt, de fapozíció összehasonlítást is végeztem a lézerszkenner pontfelhője és mérőállomással mért pozíciók között. A feldolgozás és az eredmények is mutatják, hogy egyelőre még gyerekcipőben jár a módszer, de alkalmazása a jövőben ígéretes lehet, amennyiben az erdőbecslést gyorsabbá, hatékonyabbá teszi.