Környezetközpontú irányítási rendszer integrációjának tapasztalatai egy vállalati menedzsment rendszerben - Kiss Zsuzsanna (2022)
A dolgozat egy környezetközpontú irányítási rendszer bevezetésének folyamatát mutatja be egy multinacionális vállalat esetében, ahol egyéb irányítási rendszereket már bevezettek és működtetnek. Célja az egyes szakterületek szinergiának feltárása és az ésszerű integrációs módszerek meghatározása az ISO által kidolgozott - minden irányítási szabványra kötelező - HLS szabványosítási formára alapozva. A vizsgált integrációs folyamat egy sikeres tanúsítással záródó rendszerépítési feladatra épül, így a dolgozat további gyakorlati javaslatokat is megfogalmaz az adott szervezet, illetve ahhoz hasonló működési modellel üzemelő gyártócégek részére. This thesis describes the process of implementing an environmental management system in a multinational company where other management systems are already in place and operating. The aim is to identify synergies between the different disciplines and to define reasonable integration methods based on the HLS standardisation format developed by ISO, which is mandatory for all management standards. The integration process under consideration is based on a successful certification exercise, and the thesis makes further practical recommendations for the organisation and for manufacturing companies with a similar operating model.