A vízviszonyok hatása az alföldi erdőkre az ohati erdőtömb példáján - Kiss Csaba László (2022)
A hortobágyi Ohati-erdő maradvány sziki tölgyese egyike hazánk eltűnőfélben lévő erdőtársulásainak. Az alföldi folyószabályozások hatására lecsökkent talajvízszint veszélyezteti ezen erdők fennmaradását. Az ohati erdőtömb példáján vizsgáltam az erdő és a talajvíz közti összefüggéseket. Az általunk fúrt talajvízkút adatgyűjtőjének adatait a szomszédos egyeki meteorológiai állomás adataival összevetve értelmeztem. Egyértelmű összefüggést állapítottam meg a csapadék és a talajvízszint, a hőmérséklet és az evapotranszspiráció között. A White-módszert használva megállapítottam, hogy az erdő a több méter mélységben található talajvizet is felhasználja a vegetációs időszak során.