Talajállapot-változások és nehézfémvizsgálatok Kaposvár területén - Katona Máté (2022)
Jelen kutatás célja a városi talajállapot felmérése volt Kaposvár területén, mely alapvetően a talaj elsődleges tulajdonságaiban és a talaj nehézfémterhelésében mutatkozik meg. A kutatás során megvizsgáltuk a város területén található talajok kémhatását, mésztartalmát, fizikai féleségét és váztartalmát, valamint hét nehézfém felvehető elemkoncentrációját. A városi vegetáció nehézfémtartalmának mérésével kísérletet tettünk a vizsgált elemek nyomon követésére. A méréseket szabványi és törvényi előírások szerint végeztük. A talaj kémhatását pH – potenciometriásan határoztuk meg (H2O és KCl; arány 1:2,5; 12 óra keverés után.) Mésztartalmat Scheibler-féle kalciméterrel mértünk. A nehézfém-koncentrációt plazmaemissziós spektrométerrel és a levelek esetében röntgen fluoreszcencia spektroszkóppal mértük meg.