A közönséges selyemkóró (Asclepias syriaca L.) előfordulásának és tömegességének vizsgálata a Csanádi puszták területén - Szász Bence (2022)
Dolgozatomban a hazai természetvédelem egyik fő problémájával, az inváziós növényekkel, azon belül is a selyemkóró (Asclepias syriaca L.) elterjedésének és tömegességének vizsgálatával foglalkoztam egy a mai napig alig fertőzött, különleges élőhelyeket és fajokat felsorakoztató védett területen, a Körös-Maros Nemzeti Park Igazgatósághoz tartozó Csanádi pusztákon. Céljaim között szerepelt a lehető legnagyobb területet bejárva a faj összes állományát megtalálni, térképi és a Nemzeti Parknak később is használható adatbázist létrehozni, illetve a különböző élőhelytípusok vizsgálata által a faj elterjedési viszonyainak okát feltárni. Eredményeim alapján a három vizsgált puszta közül a Montág-puszta volt a legfertőzöttebb terület, valószínűleg a szántók és parlagok magasabb aránya miatt. A 2021-es felmérés a faj elterjedésének csökkenő tendenciáját mutatta ki az elmúlt évekhez képest.