Vízanalitikai vizsgálatok a Kánya-patak felső szakaszán - Apostol Áron (2022)
Diplomamunkám a Kánya-patak felső szakaszának kémiai vízminőségét vizsgálja a 2021- 2022. években. A téma a klímaváltozás erősödése miatt igen aktuális. Az egy éven át tartó mintavétel során hét paraméter (pH, vezetőképesség, ammónium-ion, nitrát-ion, klorid-ion, összes foszfát-ion és a kémiai oxigénigény) került elemzésre. A kapott adatok számos esetben túllépték a magyar törvények által megengedett határértékeket. Ennek magyarázatát, okait igyekszem feltárni és ezekből kiindulva megpróbálok javaslatokat megfogalmazni a patak állapotának javítására.