Az STKH Nonprofit Kft. szelektív hulladékgyűjtési tevékenységének elemzése, valamint a fejlesztési lehetőségek vizsgálata. - Takács Krisztián (2022)
Diplomamunkámban a témához kapcsolódó szakirodalom, vonatkozó jogszabályok, tervek, valamint hazai és nemzetközi helyzetelemzést követően az STKH Sopron és Térsége Környezetvédelmi és Hulladékgazdálkodási Nonprofit Kft. szelektív hulladékgazdálkodási tevékenységének elemzésével foglalkoztam. A tevékenység és a műszaki háttér bemutatását követően vizsgáltam a kevert csomagolási hulladék (HAK 15 01 06), a papír és karton hulladék (HAK 15 01 01), valamint az üveg csomagolási hulladék (HAK 15 01 07) mennyiségének alakulását a vállalat szolgáltatási területen 2017-2021 közötti időszakban. Az adott hulladékfrakciók mindegyikénél megfigyelhető a begyűjtött mennyiség növekedése a vizsgált periódusban. Egyértelműen megállapítható, hogy a kevert csomagolási hulladék esetén a begyűjtési módok közül a házhoz menő zsákos gyűjtésből származó mennyiségek folyamatosan emelkedtek a vizsgált időszakban, míg a szigetes begyűjtés mennyisége stagnálást mutatott. Diplomamunkámban kiválasztottam öt települést (Sopron, Harka, Fertőrákos, Ágfalva, Bük), amelyeknél külön elemeztem a begyűjtött csomagolási hulladék mennyiségi alakulását. Munkám során tanulmányoztam a soproni komposztáló telepre beszállított zöldhulladék és a keletkező komposzt mennyiségének változását. A telephelyre beszállított zöldhulladék és a komposzt mennyiségének emelkedése figyelhető meg a vizsgált intervallumban. Továbbá, bemutattam a cséri telephelyen létesíttetendő optikai válogatóművet. A szakirodalmi kutatások és vizsgálataim alapján levont következtetéseket a záró fejezetekben összegeztem.