Hulladékgazdálkodás Magyarországon - A Nestlé Hungária Kft. büki gyárának hulladékgazdálkodása - Polgár Péter (2015)
Szakdolgozatomban a Nestlé Hungária Kft. büki állateledel gyárának részletes hulladékgazdálkodását mutatom be, de előtte egy rövid történelmi áttekintés olvashatnak arról, miként változott a hulladék szó jelentése az évszázadok alatt. Az elemzések során kiderül, hogy a rohanó világunkban milyen globális problémát okoz a hulladék. Dolgozatom elején szólok arról, hogy ma milyen hulladékcsoportba soroljuk a keletkező hulladékokat, majd a következő fejezetben a hulladékgazdálkodás hierarchiáját szemléltetem egy piramis segítségével. A következő fejezetben a hulladékkezelés módszereit taglalom a legrosszabbtól a legkörnyezettudatosabb felhasználásig. Majd a továbbiakban a számok és a kimutatások alapján megdöbbentő adatokat kaphatunk a Magyarországon évente keletkező hulladékok mennyiségéről. Folytatva elmélyülésemet a hulladékgazdálkodás témakörében a 2012-ben érvénybe lépett új hulladékgazdálkodási törvény újításait veszem számba. Dolgozatom következő szakaszában a környezettudatos vállalati működést mutatom be a Nestlé büki állateledel-előállító gyárára levetítve, ahol láthatjuk, hogyan is teljesíti a cég az ISO14001 és KIR követelményeit. Egy rövid cégbemutatás után kiemelném szakdolgozatom egyik fő pontját, amelyben részletezem, hogy nemcsak a fizikai értelemben keletkező hulladékok léteznek. A lean rendszer hét mudáján (veszteség kategóriáján) keresztül elemzem az így keletkező veszteségeket és azt, hogy mennyire fontos e veszteségek minimalizálása. A továbbiakban a vállalatnál naponta keletkező fizikai hulladékok gyűjtését, kezelését tekintem át. A látott valós hulladékmennyiség nagyságán keresztül az a kérdés merült fel bennem, hogy mekkora költségeket emészthet fel az ehhez kapcsolódó hulladékgazdálkodás. Kutatásokat végeztem a különböző gyáregységek területein keletkező hulladékokról és bemutatom, hogy mennyivel költséghatékonyabban tud a gyár termelni, ha megfelelő gépekkel és megfelelő szakértelemmel dolgoznak ezen a területen. A szárazeledelt gyártó üzemrészben a ’rework’ folyamatot boncolgattam, mely során megtapasztaltam, hogy az először hulladéknak gondolt anyagot teljesen újra lehet használni és visszaforgatni a termelésbe. A következő kutatásom az Alutasakos üzemrészben volt, ahol egy olyan folyamatban lévő projektbe vetettem bele magam, aminek a megvalósításával rendkívüli költségmegtakarítást érhet el a gyár. Mindkét folyamat elemzése után elmondhatom, hogy nagyon fontos a helyes hulladék felhasználás és környezettudatosság. A szakdolgozati munka során nagyon sokat tanultam egy olyan területről a vállalati gazdálkodásnak, amelyről eddig csak érintőlegesen volt ismeretem. Remélem, hogy szakdolgozatom olvasóinak is tudtam hasznos információval szolgálni!