Menedzsment feladatok COVID járvány idején a Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Hetényi Géza Kórház - Rendelőintézetben - Kelemen Éva (2022)
A szakdolgozat aktualitását a jelenleg az egészségügyi ellátó rendszer legnagyobb kihívá-sát jelentő COVID járvány adja. Az egészségügyben az elmúlt évtizedekben nem volt eh-hez fogható feladat. Az elektronikus adatközlések azonnali lehetőséget adnak arra, hogy akár világméretű, összesített adatok birtokába kerüljünk. Ez segítheti egy esetleges egysé-ges járványkezelési stratégia kialakítását. Célom annak bemutatása, hogy a Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Hetényi Géza Kór-ház-Rendelőintézetben milyen menedzsmenti feladatokat hajtottunk végre a járvány haté-kony kezelése és megfékezése érdekében. Szakdolgozatomban leíró kutatási módszer se-gítségével esettanulmányok és megfigyelés felhasználásával mutatom be az elvégzett tevé-kenységeket, melyekben ápolási igazgatóként, a menedzsment tagjaként aktívan részt vet-tem. 1. Hipotézis: A menedzsment alapvető funkciói, mint a tervezés, szervezés, vezetés, ellen-őrzés nem teljesíthető minden esetben pandémia idején. 2. Hipotézis: Az emberi erőforrás menedzsment tekintetében a munkaerő állomány terve-zés, továbbá a toborzás, kiválasztás nem teljesíthető járvány helyzet idején. 3. Hipotézis: A változás menedzsment Kotter féle modellje pandémia idején csak részben alkalmazható. Célom, hogy a szakdolgozatomban összefoglalt elvégzett menedzsmenti feladatokat áttekintve javaslatokat fogalmazzak meg arra vonatkozólag, hogy egy esetleges következő járványhullámra való felkészülés esetén milyen feladatmódosításokat végezzünk el Intéz-ményünkben. Megállapításra került szakdolgozatomban, hogy mindhárom felállított hipotézis telje-sült. A menedzsmenti feladatok tervezésére a legtöbb esetben nagyon kevés idő volt, mert a feladatszabások rövid határidővel kerültek kiközlésre. Az egészségügyi ágazat létszámhi-ánnyal küzd, a munkaerő tervezés folyamatos problémát okoz. A válsághelyzeti menedzs-ment feladatok problémát jelentenek. Javaslataim a következők: tartalékos munkaerő bázis létrehozása, intézményi közös-ségi média oldal működtetése, a veszélyhelyzet idején kiadott szabályozások pontosítása, javaslattétel városi oltópont működtetésére.