Coaching alapú vezetés bevezetésének lehetőségei a gyakorlatban egy állami nagyvállalat példáján - Gyengéné Hegedüs Bernadett (2021)
A mai munkaerőpiaci helyzetben a humán munkaerő felértékelődött, nehéz megszerezni és még nehezebb megtartani. A pótlás amellett, hogy szinte lehetetlen, idő- és költségigényes folyamat. Egy munkavállaló hosszú távon akkor marad munkahelyén, ha elégedett, a vállalati kultúra számára elfogadható, illeszkedik értékrendjéhez, értelmes munkát végezhet, elfogadható díjazásban, juttatásokban részesül, ha a szervezeti célok mellett egyéni céljai el-érésére is van lehetőség. Hogy ez megvalósuljon, jelentős a szerepe a vezetői szemléletnek, stílusnak, a vezető-beosztott kapcsolatnak. A coaching szemléletű vezetés ezt segíti elő. A GYSEV Zrt. HR Business partnereként tapasztalom a munkaerő megtartás nehézségét, a vezetők előtt álló kihívásokat, ezért irányult figyelmem a vezetők támogatásának lehető-ségeire és a vezetőfejlesztésre. Business Coach tanulmányaim alapján a coaching vezetőfejlesztési módszertanba építésében látom lehetőségét a vezetők eredményes támogatásának ahhoz, hogy a vezetői szemlélet a coaching szemlélet irányába változzon, a vezetők munkavállóik megtartására nagyobb hatást gyakoroljanak. Dolgozatomban ezért - a szakirodalmi háttér ismertetése után – munkahelyem, a GYSEV Zrt. vonatkozásában vizsgálom a coaching adta vezetőfejlesztési lehetőségeket. Humán vezetőkkel készített interjúk és a humán stratégia alapján bemutatom az alkalmazott vezetőfejlesztési gyakorlatot, majd megvizsgálom a coaching vezetőfejlesztésben történő alkalmazásának - a coaching alapú vezetői szemlélet megerősítésének – lehetőségét, melyhez lehetséges gyakorlati megvalósításra mutatok példát. Hiszem, hogy a vezetők fejlesztése, személyes fejlődése révén több elégedett és motivált munkavállaló marad a vállalatnál. Célom, hogy a dolgozatomban felvázolt módszertannal támogassam munkáltatóm vezetőfejlesztési gyakorlatát, a coaching szemlélet erősítését.