A work-from-home burnout jelenség vizsgálata Magyarországon vezetői és beosztotti szempontokból a pandémia idején - Fábián-Nika Lívia Éva (2021)
Szakdolgozatom témája a work-from-home burnout jelenség vizsgálata Magyarországon, a Covid19-pandémia időszakára vonatkozóan. Célom, hogy bemutassam, hogy a világ-járvány, mely milliárdok életére ráhatással van és közösen szembesülünk a kihívásaival, mégis mennyire különböző megéléseket okoz az egyén szintjén. Szekunder kutatás segítségével először a home office és távmunka elméleti hátte-rét mutatom be, majd a pandémia előtti időszakra tekintek vissza: bemutatom, mennyire volt jellemző ez a munkavégzési forma, milyen előnyei, hátrányai és kockázatai lehetnek a munkáltatók és munkavállalók számára. Ezután a világjárvány nyomán bekövetkezett változásokat elemzem, összehasonlítva a két időszak adatait. Egy lépéssel közelebb haladva az egyén szintjéhez, a burnout-tal foglalkozom részletesebben. A fogalmi tisztázás után a burnout okait, tüneteit ismertetem, lehetséges megküzdési stratégiákat is bemutatva. A pandémia kapcsán egyre gyakoribb work-from-home burnout jelenség ismertetéséhez angol nyelvű tanulmányokat és cikkeket vetem alapul, kitérve a lehetséges okokra és elkerülési lehetőségekre. Az elméletről áttérve a gyakorlatra, mélyinterjúk segítségével végzek primer ku-tatást a work-from-home burnout magyarországi vonatkozásában. Az interjúk során olyan témákra térünk ki az interjúalanyokkal, mint az egyénként megélt előnyök és hát-rányok, a munka-magánélet egyensúlya, vagy a tapasztalt burnout-tünetek. A primer ku-tatás zárásaként bemutatom az interjúalanyok által megosztott, és egyfajta önreflexiónak is tekinthető megküzdési stratégiáit. Végzős business coach hallgatóként szakdolgozatom záró fejezetében az egyik in-terjúalany saját helyzetére dolgozok ki fiktív coaching folyamatot a rendszerszemléletű coaching-ot alapul véve – ezzel eljutva az egyén szintjére. A coaching-folyamat fázisai-nak bemutatásán túl részletesen is ismertetek néhány coaching-eszközt. Szakdolgozatom záró fejezetében összefoglalom a szakdolgozat megírása során levont tanulságokat, és önreflexiót végzek a teljes folyamatra vonatkozóan. Mellékletként a dolgozathoz csatolom az egyéni interjúk során használt kérdő-ívet, valamint az egyéni interjúk során készített jegyzeteket is.