Vezetői kompetenciák fejlesztése coaching folyamatban - Durucskó Zoltán (2021)
Dolgozatomban a vezetőfejlesztés témakörrel foglalkozom. Ebben a komplex témakör-ben arra keresek választ, hogy definiálhatók-e fejlődési szakaszok egy vezető fejlődésé-ben, ha igen, akkor annak milyen szakaszai vannak, az egyes vezetői szakaszokhoz mi-lyen vezetői kompetenciák kapcsolódnak, amelyek a legjobban támogatják a vezető fej-lődését az adott szakaszban, és az adott kompetenciák hogyan fejleszthetők egy coaching folyamatban. A megválaszolandó kérdések közül először a vezetői fejlődés szakaszaival foglal-kozom. Ehhez először áttekintem a vezetői felfogások fejlődését, röviden ismertetve né-hány ismert vezetési modell lényegi elemét. Ehhez kapcsolódva bemutatom Tuckmann négy fázisú csoportfejlődési modelljét is, hiszen a vezetőt nem lehet elválasztani az álta-la vezetett csoporttól. Majd John C. Maxwell 5 szintű vezetési modelljét mutatom be, amely szakaszokra osztja a vezető fejlődését. Ezután a vezetői felfogás fejlődésnek egyes szakaszaihoz, és a csoportfejlődés egyes fázisaihoz kapcsolva a Maxwelli modell egyes fejlődési szintjeit, helyezem a modellt a vezetői felfogás- és csoportfejlődés kontextusá-ba. Ezután általánosan tárgyalom a vezetői kompetenciákat, és hozzákapcsolom az egyes kompetenciákat a Maxwelli modell egy-egy fejlődési szintjéhez. Majd kiválasztva néhány alap vezetői kompetenciát, ezeket külön-külön, részletesen is megvizsgálom, megadva a kompetencia meghatározását, feltárva azokat a lehetséges problémákat, ami-ket az adott kompetenciában lévő deficit okozhat a vezető, vagy a szervezet számára, il-letve azt, hogy egy coach miben tud segíteni az adott kompetencia fejlesztésében. A coaching folyamat tárgyalásához először megnézem, hogy milyen jellegzetessé-gei vannak a rendszerszemléletű coachingnak, mint eszköznek, és az hogyan illeszkedik a vezetőfejlesztés egyéb eszközeihez. Majd egy esettanulmány segítségével felvázolok egy lehetséges coaching folyamatot az esettanulmányban szereplő vezető kompetenciái-nak fejlesztésére. Legfontosabb eredménye a dolgozatomnak, hogy konstruktív választ ad a célkitű-zésben feltett kérdésekre, és gyakorlati példán keresztül mutat be egy lehetséges megkö-zelítést és megoldást.