A vezető coaching támogatása a változtatási / kultúrafejlesztési folyamatokban - Szilvágyi Beatrix (2021)
A szakdolgozat azzal a céllal íródott, hogy bemutassa egy szervezeti átalakulás hatását egy kiemelt munkakörre, egy kulcspozícióra vonatkozóan. Mivel vezetői munkakörről van szó, a fókusz az írásban folyamatosan a vezetői szerepre is irányul. Kiindulási pontként a szervezeteket érintő általános megközelítések kerültek megfogalmazásra, úgymint a szervezeti kultúrák összehasonlítása és a vezetői szerepek megnyilvánulásai és a szervezeti változások hatása a munkaerőállományra, valamint a vezető feladatai ennek tükrében. Lényeges fejlesztési célként lett meghatározva a vezetői ön- és társismerete, és hatalmas elvárás a változási helyzetben az ő rugalmasságuk. Ehhez alapismeretként elengedhetetlen tisztában lenni a vezetési stílusokkal, szerepükkel a teljesítményt illetően. A coaching módszertanának bemutatására kerül sor a második részben. Az elméleti megközelítés mellett itt már a konkrét helyzetről is szó van. Így megfogalmazódik a szervezeti átalakulás oka és a vezetői fejlesztés indoka is. A megbízás mellett a várható nehézségek és a lehetőségek is mérlegelésre kerülnek. Mivel a dolgozatban a csoportos coaching eszköze kerül alkalmazásra, ennek a definiálás is megtörténik itt. A dolgozat harmadik része a coaching folyamat részleteit dolgozza fel. A lépések tervezett céljának és eszközeinek bemutatása mellett három konkrét tool kerül kiemelten taglalásra. Az alkalmazás célja, a konkrét instrukció és a coach számára lényeges szempontok is meghatározásra kerülnek. Az első részben olvasható elméleti modellek a gyakorlati részben is visszaköszönnek: egyrészt mint a vezetők számára fejlesztendő témák, másrészt mint a coach (a csoport vezetője) esetében lényeges szempontok.