A pandémia hatásainak kezelése és a vezetők fejlesztése coaching eszközökkel egy multinacionális vállalat példáján bemutatva - Joó Eszter Mária (2021)
Szakdolgozatom témáját a vizsgált multinacionális vállalatnál szerzett személyes tapasztalatom miatt választottam, amit az egyetemen tanult elméleti ismeretekre alapozva vizsgál-tam meg közelebbről. A szervezetnél kutatást végeztem a HR vezetők körében, ehhez a mélyinterjú eszközét használtam. Azért választottam ezt a módszert, mert a téma érzelmi jellege ezt kívánta, illetve minél személyesebb, árnyaltabb válaszokat szerettem volna kapni interjúalanyaimtól. Kutatásom tárgy az volt, hogy a pandémia hatását minél mélyebben és szélesebb körben feltárjam - a vállalat HR területen dolgozó vezetőit vontam be, mert a hivatalos felmérések szerint rájuk kiemelten nagy nyomás nehezedett a világjárvány megjelenésétől kezdve. Ennek oka, hogy nem csak saját közvetlen beosztottjaikat kellett támogatniuk munkahelyi vezetőként, hanem munkáltatóként a szervezet valamennyi munkavállalója tekintetében is helyt kellett állniuk, a jogi szempontoknak is megfelelve. Ezt az extrém terhelést a kutatásba bevont HR vezetők is alátámasztották. Részletesen kifejtettem, milyen intézkedésekkel enyhítette a szervezet a pandémia negatív hatásait, milyen módon gondoskodott a munkatársairól, és hogyan élték meg ezt az időszakot a HR vezetők. Mivel napjainkban egyre nagyobb kihívást jelent az állandóan változó környezetnek – ilyen a pandémia okozta krízishelyzet is - való megfelelés, kutatásom másik területe a vezetőfejlesztésre, annak lehetőségeire irányult. A coaching szemlélet bevezetésére tettem javaslatot. Ehhez elsőként az interjúalanyok személyes coaching tapasztalatait gyűjtöttem össze, majd arra kerestem a választ, miben látják a coaching szemléletű vezetés kiterjesztését a vállalatnál. A jelenlegi helyzetből, a már meglévő gyakorlatból kiindulva készítettem egy tervet a vezetők fejlesztésére, coaching szemléletük kialakítására. Megvizsgáltam, milyen munka-helyi szituációkat tud egy munkahelyi vezető a vizsgált multinacionális vállalatnál coaching szemlélettel eredményesen kezelni, ennek milyen pozitív hatása van a vezető, a munkavállaló és a szervezet számára. Felsoroltam és részletesen bemutattam az alkalmazható coaching eszközöket és javaslatot tettem a lépésenként történő bevezetésükre. Szakdolgozatom utolsó részében kiválasztottam egy aktuális munkahelyi szituációt - egy áruházvezető személyre szabott fejlődési tervének összeállítását a vezetője támogatásával - és erre építettem fel egy alkalmazható coaching koncepciót.