Vezető fejlesztés a coaching eszközével, - cél a jövőbelátó vezető - Horváthné Sárvári Klára (2021)
A szakdolgozatban tárgyalt téma a helyzetfüggő vezetői készséggel rendelkező, az agilis szervezetet értéknek tekintő vezetők módszeres fejlesztése, amely az eredményes vállalati működést biztosító, megfelelő cégstratégia kidolgozásához, és megvalósításához korunkban elengedhetetlen. Szakirodalmi háttérként a stratégiatervezés, szervezetfejlesztés és szervezeti magatartás alapirodalmait választottam, kiegészítve ezt az Accenture 2021-es kutatási eredményeivel korunk stratégiai irányainak meghatározásához. Az egyéni-, és szervezeti motivációs szakirodalom a népszerű Fish alap-elvekre, és a korunkban nagy figyelmet kapott agilis működési modell szakirodalmi és konferencia anyagaira épül. A coaching metodika szakirodalmi alapjait az egyetemi oktatásban szereplő Dr. Bodó Intézet 2008 óta kidolgozott számos módszertani összefoglalója, az üzleti coaching, egészség-, és életvezetési coaching, mester coaching, coaching szupervíziók, és a vezetési akadémia irodalmai alkotják. A fejlesztést igénylő pontos területek meghatározása az üzleti élet magyarországi precedens szereplőivel (egyéni, kis-, és közép vállalkozások, közepes vállalat, és nemzetközi nagy vállalat ügyvezetőivel) 2021-ben készített interjúk alapján körvonalazódott, az üzleti élet felgyorsulása és a világjárvány okozta gyorsan változó vállalati stratégiák igényéhez kapcsolódik, és ebben a fejlett vezetői kompetencia igényét, továbbá ennek szükséges, hatékony, testre szabott fejlesztést célozza a rendszerszemléletű coaching eszközével. A kidolgozott coaching metodikat jobb és bal agyféltekés, perspektívaváltó, a visszatükrözés eszközét használó, parafrazeáló, nyílt- és cirkuláris kérdéseket pontosan feltevő, személyiség tiplógiákat segítségül hívó, esetfüggő, és rugalmasan változtatható módszertan, mely a személyes coaching koncepciómra épül, figyelembe véve, hogy a coach legfontosabb eszköze, ő maga.